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CAPITAL PAYMENTS TO CHARITIES

FROM OFFSHORE TRUSTS!
Robert Venables QC

1 The Problem

Readers will be aware from articles by Geoffrey Simpson and myself which appeared
in Volume 6, Issue 3, Volume 7, Issue 2 and Volume 8, Issue 1 of this Review that the
Revenue were contending that where a capital payment is made from a trust which is
(or has been) non-UK resident (or has received a transfer of assets from such a trust),
then if the recipient is a charity, there would be no question of any chargeable gain
imputed to it under TCGA section 87 enjoying the usual exemption for charities.

2 The Revenue Interpretation

In a Revenue Interpretation of August 1998 the Revenue have to a large extent
changed their minds.

“Capital payments by offshore trusts to UK resident charities-change in Inland
Revenue practice

“Following recent legal advice the Inland Revenue are changing their practice
on the capital gains tax treatment of capital payments by offshore trusts to UK
charities.

“Under the provisions of TCGA 1992 5.87, where gains have been realised by
the trustees of an offshore settlement, chargeable gains may be treated as
accruing to beneficiaries who are resident in the UK to the extent that they
receive capital payments from the trust.
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“Under TCGA 1992 5.256, gains accruing to charities are not chargeable to
tax if they are applicable and applied for charitable purposes. Until now,
however, the Inland Revenue have always taken the view that this exemption
is not available for gains which are treated by TCGA 1992 s.87 as accruing
to a charity as the beneficiary of an offshore settlement.

“Following recent representations on the matter, the Inland Revenue have
taken legal advice on the application of these provisions and, in the light of
that advice, have now concluded that the better view is that TCGA 1992 5.256
may exempt gains which would otherwise be charged on UK charities under
TCGA 1992 5.87.

“Consequently, where a UK charity, as beneficiary of an offshore settlement,
receives a capital payment, in respect of which a chargeable gain would be
treated as accruing to it under s 87(4), the charity will now be entitled to
exemption from tax provided by TCGA 1992 5.256(1) to the extent that the
capital payment is applicable and applied for charitable purposes.

“This change of practice will apply to capital payments made to charities in
the circumstances outlined above on or after 10 August 1998, and to any such
payments made before that date where the tax liability is still open.”

3 Charitable Trusts

While this means that a payment can be safely made to a UK resident company which
is a UK charity, some significant problems still remain.

If the charity is a trust, then it is not deemed to realise a chargeable gain. Instead a
proportion of trust gains for the current and previous years will be carried over to it:
TCGA section 90. That will almost always be a smaller amount than the amount
which would be imputed to a UK corporate charity if it received a capital payment of
the same amount.

The significance for the other beneficiaries is that there will be left in the distributing
trust a larger amount of unwashed trust gains which can be potentially visited on them
under section 87.

A further problem is that individuals who receive benefits from the charitable trust
might well find capital gains imputed to them. The conventional view is that a person
who is benefited by charitable trustees in the proper performance of their powers is not
a beneficiary and that the benefit is not liable to income tax. This view depends on an
interpretation of dicta in a 1932 House of Lords case Stedeford v Beloe 16 Tax Cases
467.
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Since the enactment of what is now TCGA section 97(8), it has been, in general,
irrelevant for the purposes of section 87 whether a person who receives a capital
payment from trustees is a beneficiary. Even a benefit in kind can constitute a capital
payment. A benefit conferred on a person who is resident or ordinarily resident in the
UK will be a “capital payment” unless it is chargeable to income tax. That condition
will not usually be satisfied in the case of a benefit conferred by a charitable trust.
Hence, recipients of benefits from a charitable trust which has received a capital
payment, directly or indirectly, from a section 87 trust will find they have realised a
chargeable gain. The RI does nothing to address this point.

4 A Solution

One way of circumventing the problem is for an appointment always to be made to an
incorporated charity. Another possibility, if the terms of the trust so permit, is for the
appointment to be made in favour of a UK corporation which is the wholly owned
subsidiary of a UK charitable trust. Although a capital gain will be imputed to the
company, it can make a “qualifying donation” to the trust which will negative the
capital gain. The trust will not then have any section 87 gains imputed to it by section
90.



